Actueel

Verenigen en vrijwilligen in Coronatijd

Vrijwilligerswerkingen en verenigingen hebben het niet makkelijk in Coronatijd. Hun werkingen zijn stilgevallen of staan voor grote uitdagingen. Ze verliezen verbinding met met vrijwilligers. Ledenwerving -en behoud zijn niet vanzelfsprekend.  Daarom wil de Vrijwilligersacademie hen inspireren en ondersteunen vanuit goede praktijken en bruikbare formules.

(Online) workshops voor lokale vrijwilligersgroepen en verenigingen

Hoe pak je de draad als vereniging weer op in coronatijd?  In 4 workshops reiken we concrete handvaten aan. De workshops worden zowel als traject of apart georganiseerd. 

Workshop 1      Coronaproof werking

Ontdek werkvormen waarmee je in coronatijd contact, ontmoeting of activiteiten kan opzetten voor vrijwilligers en achterban. We passen ze meteen toe op jouw werking.  

 

Workshop 2      Digitaal ontmoeten

Ontdek welke digitale en online mogelijkheden jouw werking in coronatijd een zetje kan geven. We bekijken welke mogelijkheden passen bij jouw werking passen en doelgroep.

 

Workshop 3      Financiële leefbaarheid

Ontdek hoe je in tijden zonder kasactiviteiten of onzeker lidgeld toch financieel het hoofd boven water kan houden. We leren verschillende alternatieve financieringswijzen kennen.

 

Workshop 4      Lokale samenwerkingen

Tijdens de workshop zoeken we naar concrete samenwerkingsmogelijkheden. Hoe kunnen de aanwezige beleidsmakers, organisaties, verenigingen en andere partners elkaar verstreken?

Je betaalt 120 euro per sessie. De sessie duurt 2 à 2,5 uur.

Inspiratielijst goede praktijken in coronatijd

Hoe pak je de draad als vereniging weer op in coronatijd?  In deze steeds groeiende inspiratielijst vind je heel veel goede voorbeelden van binnen en buiten het verenigingsleven en vrijwilligerswerk.

Online ondersteuning voor verenigingen

Organiseer je graag een Online babbelcafé met je groep? Avansa Limburg ondersteunt je van A tot Z via onze zoomaccount en gespreksleider.

 

Meer info of aanvragen bij Karolien Nouwen.

Ga je zelf online aan de slag met je groep? Maar heb je concrete vragen bij het gebruik van teams, Google meet of Zoom? Stel op 15 maart, tussen 19u en 21u, al je vragen in ons Online vraagcafé videoplatformen.

 

Schrijf je hier in!

Vriendschapsboek voor verenigingen

Het is niet gemakkelijk om het contact tussen de mensen van je groep of vereniging warm te houden in coronatijd. Met het ‘Vriendschapsboek voor verenigingen’ van Avansa Limburg leg je toch verbinding vanop een afstand.

In het Vriendschapsboek zitten voor elke persoon twee invulfichesfiches. Verdeel de fiches, geef invultijd en verzamel de fiches in het  voorziene mapje. Met onze tips werk je allerlei leuke acties uit om met het boekje aan de slag te gaan.

Een Vriendschapsboek kost 5 euro. Daarvoor krijg je een harde kaft, twee fiches per persoon op stevig papier en ringetjes om alles netjes bij elkaar te houden. Wil je dat Avansa Limburg achteraf kopieën maakt, zodat elke persoon van je groep een exemplaar heeft, dan kost dit je 1 euro per extra boekje.

Meer info vind je op de projectpagina van het vriendschapsboek van Avansa Limburg.

Ook een vriendschapsboek? Bel of mail naar Ina Arts.

verhalen uit de praktijk

Vintage Camera

Gemeente Riemst organiseert workshoptraject: verenigen in coronatijd

Op 9 maart, 13 april, 18 mei en 15 juni coacht de Vrijwilligersacademie de Riemsterse verenigingen doorheen het workshoptraject 'verenigen in coronatijd'. Op basis van goede praktijken stemmen de deelnemers hun werking af op de uitdagingen van corona en maken zich klaar voor een nieuwe opstart bij versoepelingen. Hier lees je binnenkort meer over de uitkomsten van dit traject.